El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Guide: Undgå at blive snydt af elsælgere

Vi bliver i disse tider kontaktet af kunder, der oplever, at pågående telefonsælgere lokker dem til at skifte selskab under falske forudsætninger.

Her på siden får du gode råd til, hvad du skal være opmærksom på - både når det kommer til elsælgere og elpriser.

Send en klage, hvis du føler dig snydt

Nogle sælgere udgiver sig for at være fra Norlys og beder om, at man bekræfter sine personlige oplysninger – og så kan man ellers risikere at skifte selskab uden at vide det. Norlys samarbejder ikke med nogle af disse selskaber, og vi kunne aldrig drømme om at videregive vores kunders oplysninger til nogen.

Umiddelbart kan priserne virke favorable og tilbuddene for gode til at afslå – men der er oftest tale om skjulte omkostninger og gebyrer, når man læser det med småt.

Er du blevet kontaktet af en anden elleverandør, der via uetisk konkurrence forsøger at give dig et bedre tilbud? Eller har du oplevet anden konkurrentvendt kontakt, hvor fx Norlys er nævnt? Så kan du indsende en anmeldelse til os her.

Sådan er din elpris sammensat

Din samlede betaling direkte til din elleverandør udgør kun ca. 20% af det samlede beløb på din elregning og dækker over den rene elpris samt et abonnement. Den rene elpris er den pris, du betaler for din strøm til din elleverandør - typisk mellem 60-80 øre pr. kWh.

Betaling for transport er den del af din elregning, som du betaler til dit netselskab. Transportbetalingen dækker dit abonnement til netselskabet, omkostninger til drift, vedligeholdelse og udbygning af det lokale og overordnede elnet.

Moms og afgifter betales til staten. Afgifterne dækker både PSO-afgift og elafgift. PSO-afgiften betales til det offentlige selskab Energinet og omfatter de omkostninger, som Energinet ifølge elloven er forpligtet til at afholde. PSO-afgiften vil dog været fuldt udfaset pr. 1. januar 2022. Elafgiften er en afgift, der betales til staten.

 

 

Langt størstedelen af posterne på din elregning betales altså til dit netselskab og til staten. Når du sammenligner elpriser på elmarkedet, er det derfor vigtigt at tjekke, om den viste pris er den rene elpris eller det fulde beløb. Uanset hvilken elleverandør du er kunde hos, vil du altid have samme udgift til dit netselskab og staten, og disse poster udgør faktisk hele 80% af din samlede elregning.

Hvornår er elprisen for god til at være sand?

Den pris, der kan spares på, er den pris, du betaler til dit elselskab. Dog er der for en almindelig privatkunde med et forbrug på 4.000 kWh ikke meget at spare på selve elprisen. Nogle elhandlere lover lave elpriser, men har til gengæld et dyrt abonnement eller høje gebyrer.

Tre huskeregler om elpriser:

1.

Når et elselskab fortæller, at du fx kan spare 25 % på din elregning, er det altså kun på den rene elpris og ikke på skatter og afgifter.

2.

Intet elselskab i Danmark er fritaget for at afregne afgifter og skatter til staten. Så med mindre, at elselskabet selv vil afholde denne udgift, kan de ikke spare dig for den.

3.

Er prisen for god til at være sand – så er der noget om det. Når du beregner din pris, så hav alle elementer med. På vores prisberegner kan du se en specifikation af din pris, og du ved altid, hvad du betaler for

I strid med loven

Salg i strid med loven

Det er ikke lovligt, at et selskab ringer til dig for at sælge en ydelse, når du ikke har givet samtykke til det.

Vil du klage over en elhandler?

Har du oplevet at blive snydt af en elhandler? Så kan du klage direkte til forbrugerombudsmanden.

Det skal du være opmærksom på!

Bliver du ringet op af en telefonsælger fra et energiselskab,

bør du generelt forholde dig kritisk.

1.

Sig aldrig ja til et tilbud i telefonen

Bed altid om at få tilsendt materiale og dokumentation, som du kan læse grundigt, inden du siger ja til noget.

2.

Spørg ind til tilbuddet

Sørg for at få svar på, om der er tale om et tidsbegrænset tilbud, om der er en bindingsperiode, og hvad prisen er, når tilbuddet udløber

3.

Husk det med småt

Når sælgerne lokker med lave elpriser, undgår de som regel at fortælle om de gebyrer og afgifter, du skal betale til fx dit netselskab. Hvis du læser det med småt, er der ofte ikke en besparelse at hente.

4.

Personlige oplysninger

Lad være med at give eller bekræfte personlige oplysninger. Nogle sælgere ligger inde med dit CPR-nummer og påstår, at de har fået det fra os. Vi kunne aldrig finde på at videregive dine oplysninger.

5.

Sælgeren har ikke adgang til din regning

Sælgeren påstår måske at kunne se, hvad du betaler for din strøm – men det er kun dit nuværende elselskab, som kan se din regning.

6.

Ring til os, hvis du er i tvivl

Kontakt os, inden du siger ja til noget, hvis du er i tvivl. Vi er klar til at besvare dine spørgsmål og gennemgå din regning.

Kundeoplevelser

”De ringede fra XX og sagde, at de var en del af Norlys.”

”Sælgeren sagde, at jeg kunne få strømmen billigere hos XX, fordi Norlys køber strømmen hos dem.”

”Sælgeren fra XX bad om mit CPR-nr., fordi XX laver regningerne til Norlys kunder.”

”Han sagde, at som kunde hos XX kan man slippe for at betale en masse afgifter til staten.”

”Da jeg afviste sælgeren fra XX og sagde, at jeg var kunde hos Norlys, sagde han, at det var det samme.”

”Sælgeren fra XX sagde, at hvis jeg gav ham mine personlige oplysninger, så kunne jeg få strømmen fra Norlys til indkøbspris."

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon