Regler for reduceret elafgift: Det skal du vide, før du søger
Er din bolig primært opvarmet med elvarme, ligger din elregning højst sandsynligt i den høje ende. Heldigvis er der i dag gode muligheder for at få tilskud til elopvarmede boliger i form af reduceret elafgift. Det betyder, at du kan skære toppen af elregningen og få lidt luft i privatøkonomien.
Og det lyder jo meget godt, ik? Men hvordan er det nu lige, at reglerne for reduceret elafgift er skruet sammen? Hvordan er ansøgningsprocessen? Og hvor meget er der at spare? De spørgsmål, og flere til, giver vi dig svarene på, så du kan blive klar til at spare gode penge på elregningen.

Hvad er elafgift? Og hvorfor skal vi betale elafgift?
Elafgift er en afgift, du skal betale for hver kWh, du bruger i din bolig. Derfor vil du se, at en stor del af beløbet på din elregning består af en række afgifter, der altid er de samme, uanset hvilket elselskab du har valgt.
Hvorfor vi skal betale elafgift, skyldes, at vi både nationalt og globalt skal skrue ned for vores samlede CO2-udslip. Elafgiften er altså ikke noget, du kan vælge fra eller slippe for at betale. Men du kan dog skære toppen af udgifterne til den, hvis din bolig er opvarmet med elvarme.
Du kan få nedsat elpris ved elvarme
Mange forbinder elvarme med gamle radiatorer. En relativt simpel opvarmningsform, der er nem og billig at installere. Men sammenlignet med andre opvarmningsformer, er de dyrere i drift.
Det er dog ikke kun gamle elradiatorer, der giver ret til reduceret elafgift. I dag dækker ordet elvarme også over jordvarme og varmepumper. Er din bolig registreret med en af disse opvarmningsformer som primær varmeinstallation, kan du altså søge om reduceret elafgift og få nedsat elprisen.
Sådan fungerer reduceret elafgift i praksis
Hvis du får reduceret elafgift, betyder det, at du får rabat på elafgiften for det elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året. På de første 4.000 kWh, du bruger i løbet af et år, skal du altså fortsat betale den normale sats for elafgift.
Når du er godkendt til reduceret elafgift, sker besparelsen helt automatisk. Det fremgår ofte eksplicit som en ekstra linje på din elregning.
Besparelsen ved den reducerede elafgift bliver typisk fordelt ud på hele året ud fra dit estimerede elforbrug. På den måde fordeler din besparelse sig jævnt ud over hele året i stedet for kun at ligge sidst på året.
Hvordan beregnes reduceret elafgift?
Elafgiften bliver afregnet per kWh. Det vil sige, at jo højere dit elforbrug er, jo større bliver din besparelse. Fra 1. januar til 30. juni 2023 lempes elafgiften midlertidigt til EU’s minimumssats. Det vil sige, at du betaler 1,00 øre/kWh i elafgift for hele dit elforbrug og ikke kun for forbrug over 4000 kWh. Du modtager derfor ikke refusion af din elafgift i denne periode.
I første halvår af 2023 bliver alle danske husstandes elafgift beregnet efter følgende sats:
- 1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. moms)
I andet halvår af 2023 stiger elafgiften igen, og den bliver derefter beregnet efter følgende satser:
- Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:
87,13 øre/kWh inkl. moms (69,70 øre/kWh ekskl. moms) - Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:
1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)
Så meget kan du spare på el
Hvis du opfylder kravene for reduceret elafgift, kan du spare 86,13 øre/kWh inkl. moms (68,7 øre/kWh ekskl. moms) for forbrug over 4000 kWh.
Lad os tage et eksempel:
I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 7.500 kWh til opvarmning i andet halvår af 2023, kan du opnå en besparelse på cirka 6.400 kroner inklusiv moms.


Har du solceller eller vindmølle, skal det modregnes dit elforbrug først
Producerer du selv strøm til din bolig, fx via solceller eller en husstandsvindmølle i nettoafregningsgruppe 6, er der særlige regler i forhold til retten til reduceret elafgift. Det blev præciseret i de nye retningslinjer fra SKAT i september 2015.
Kort fortalt skal den el, du selv producerer til din bolig, modregnes i dit årlige elforbrug.
Har du fx et solcelleanlæg på taget, der leverer 800 kWh til elnettet på et år, får du reduceret elafgift for det elforbrug, der ligger over 3.200 kWh/år.
Bemærk, at det kun gælder, hvis du har et anlæg i nettoafregningsgruppe 6.
Hvem har ret til reduceret elafgift? Det skal du tjekke, inden du søger
For at du kan søge om reduceret elafgift hos dit elselskab, skal din bolig opfylde nogle krav:
- Først og fremmest skal din bolig primært blive opvarmet via elvarme (også jordvarme eller varmepumpe) for at du kan få rabat på el.
- Dit elforbrug skal være over 4.000 kWh om året.
- Din bolig skal være korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistreret) med elvarme, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation. Det kan du tjekke her.
Derudover skal du tjekke, om du allerede får reduceret elafgift uden at vide det. Den nemmeste måde at tjekke det på er ved at kigge på din seneste elregning.
Får du allerede denne rabat på el, fremgår det som en linje for sig blandt de øvrige poster på elregningen. Står der ikke “Reduceret elafgift” på din regning, får du højst sandsynligt ikke reduktion i din elafgift, og du kan derfor gå videre til ansøgningsprocessen.
Pst! Har du en elbil? Så har vi lavet en hel side, der kan hjælpe dig med at få styr på reglerne for refusion af elafgift ved opladning af elbilen.
Sådan søger du om reduceret elafgift. Trin for trin
Når du har tjekket, at din bolig opfylder ovenstående krav, kan du søge om reduceret elafgift. Der kan dog være forskel på, hvordan det foregår i praksis. Nogle elselskaber har en automatisk ansøgningsformular, mens du hos andre elselskaber skal tage kontakt via telefon eller mail.
Hos Norlys kan du søge om reduceret elafgift ved at følge tre simple trin:
- Udfyld først ansøgningsskemaet, du finder via nedenstående link
- Afvent, at kommunen bekræfter, at din bolig opfylder kravene, og godkender skemaet
- Send det godkendte skema til elvarme@norlys.dk
Bemærk: Du kan få reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft fra den dato, kommunen har oplyst, og maksimalt tre år tilbage i tid.
Du kan også få reduceret elafgift i dit sommerhus
Tidligere var det kun i helårsboliger, man kunne få reduceret elafgift. Siden den 1. februar 2019 har det også været muligt at få reduceret elafgift på elforbruget i sommerhuse og ferieboliger/lejligheder til eget brug.
Det kræver selvfølgelig også her, at dit sommerhus eller feriebolig primært er opvarmet via elvarme – herunder også jordvarme eller varmepumpe – og at det er korrekt registreret i BBR.
Har du den rigtige elaftale?
Hvis du har ret til reduceret elafgift, vil dit elforbrug typisk ligge i den høje ende. Derfor kan der også være mange penge at spare ved at have den rigtige elaftale til dit behov. Prøv vores test og find ud af, hvilken elaftale der passer bedst til dine behov.
Spar endnu flere penge på el
Med reduceret elafgift skærer du toppen af din elregning. Men der er også andre måder, hvorpå du kan spare penge på el. Og det har vi gjort det nemt for dig. Vi har nemlig samlet en række god råd til, hvordan du nemt kan skrue ned for strømmen i boligens forskellige rum.
Vidste du at …
… med en variabel elpris har du mulighed for at spare yderligere på dit elforbrug ved at bruge strømmen, når den er billigst. Du kan læse mere om vores elaftale til en variabel elpris her.