Hvad koster en kWh?
Prisen for en kilowatt (kWh) afhænger af flere forskellige ting. Og der kan tilmed være store udsving i priserne. De ændrer sig nemlig fra dag til dag, og endda fra time til time.
Men hvad er det nu lige helt præcist, en kilowatttime er? Hvad er et normalt forbrug af kWh? Og hvad er timeprisen for kilowatt? Vi kan godt forstå, hvis du sidder inde med nogle af disse spørgsmål. Derfor har vi her på siden samlet forklaringer på noget af det, vi oftest bliver spurgt om, når det drejer sig om kilowatttimer og -priser.

Hvad er en kilowatttime?
Skåret helt ind til benet er en kilowatttime en måleenhed, der bliver brugt til at måle elforbrug.
kWh er en forkortelse af kilowatttime, og helt konkret står de tre bogstaver for følgende:
K’et står for kilo, hvilket betyder 1.000
W’et står for watt, der er en måleenhed for den energi, et apparat yder her og nu
H’et står for hour, hvilket betyder time
På alle elektriske apparater er det angivet, hvor mange watt eller kilowatt, de bruger. Det er et udtryk for, hvor meget strøm apparatet bruger, når det er tændt – altså hvor meget strøm du bruger i hvor lang tid. Det beskriver dit faktiske elforbrug og er derfor den måleenhed, der er angivet på din elregning.
Hvad koster en kWh el?
Lidt ligesom benzinpriser kan elpriser svinge fra dag til dag – og endda fra time til time. Den kilowattpris, du ender med at betale for dit forbrug, afhænger af din elaftale. Og der kan være stor forskel, afhængigt af om du har en elaftale til en fast elpris eller en elaftale til en variabel elpris.
På din elregning kan du både se kWh-prisen, og hvor mange kWh du har brugt. Normalt plejer kWh-prisen inklusiv alle afgifter og moms at ligge mellem 2 og 2,50 kr. pr. kWh. Så har du brug for at vide, hvad 100, 1.000 eller måske 2.000 kWh koster, kan du tage udgangspunkt i denne pris. Vi oplever dog meget høje elpriser lige nu, og vi anbefaler dig derfor at holde øje med de aktuelle elpriser her.
Det består kWh-prisen af
For at give dig en bedre forståelse for prisen for kilowatt, gennemgår vi her, hvad prisen består af:
- 39 % el
- 4 % abonnement
- 11 % netselskab
- 3 % Energinet
- 23 % elafgift
- 20 % moms
Det vil sige, at omkring 61 % af den kWh-pris, der er angivet på din elregning, er den samme, uanset hvilket elselskab du vælger.
Vidste du at …
… hvis du har elvarme, jordvarme eller varmepumpe, kan du skære toppen af prisen af ved at søge om reduceret elafgift? Find ud af, om du kan få reduceret elafgift her.

Hold øje med timeprisen
Har du en elaftale til variable elpriser, kan du spare penge ved at bruge strømmen, når den er billigst. Men hvornår er det, der er lave timepriser? Elpriserne varierer hele tiden, og vi anbefaler dig derfor at holde øje med prisudviklingen, så du ved præcist, hvornår du kan bruge strømmen billigst.
Vi har lavet et simpelt overblik, der viser prisen pr. kWh time for time. Det gør det nemt for dig at se både, hvilken time der er billigst, og hvilken der er dyrest.
Hvor mange kilowatt ligger et normalt forbrug på?
Dit elforbrug afhænger af flere forskellige ting. Blandt andet hvor mange personer I er i husstanden, hvor mange elektriske apparater I har, jeres vaner osv. Men hvis du gerne vil blive klogere på, om du bruger mere eller mindre end gennemsnittet, har vi samlet nogle cirkatal på, hvor mange kWh en gennemsnitsdansker bruger om dagen, om måneden og om året:
kWh pr. dag = I gennemsnit bruger en dansker omkring 4,1 kWh om dagen
kWh pr. måned = I gennemsnit bruger en dansker omkring 125 kWh om måneden
kWh pr. år = I gennemsnit bruger en dansker omkring 1.500 kWh om året
Så mange kWh bruger en gennemsnitsfamilie
En gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et hus på 150 m2 bruger omkring 4.500 kWh om året. Med en elpris på 2,40 kr./kWh betyder det, at en familie betaler omkring 10.800 kr. om året for el.
I øjeblikket er elpriserne meget høje. Det betyder, at din udgift til el er højere, end den plejer at være. Tager vi ovenstående eksempel med en gennemsnitsfamilie med et årsforbrug på 4.500 kWh, vil en stigning af elprisen på 1 kr./kWh betyde, at udgiften pr. år stiger med 4.500 kr. Der er derfor rigtig god grund til at kigge på, om du kan nedbringe dit elforbrug.
Kilde: Bolius
Hvad får du for en kWh?
Har du tænkt over, hvor meget det koster at tænde kaffemaskinen eller sætte en vask over? Vi har samlet en liste over forskellige apparater og brugen af dem i kWh.
Her er, hvad du kan gøre for en kilowattime:
-
Se TV i 7 timer
-
Stryge skjorter i 22 minutter
-
Koge vand i din elkedel 10 gange
-
Klare 1 opvask i opvaskemaskinen
-
Vaske 1 omgang tøj i din vaskemaskine
-
Have køleskabet tændt i 2 døgn
-
Lave aftensmad 1 gang til familien
-
Bruge din bærbare computer i 2,5 døgn
Vær opmærksom på, at ovenstående er cirkatal. Hvor meget du kan lave for en kilowatttime afhænger nemlig også af, hvor energieffektive dine elektriske apparater er. Fx vil en ældre vaskemaskine typisk bruge mere strøm end en nyere version.
Kilde: British Gas
Beregn, hvor mange kWh dine apparater bruger
Hvis du gerne vil vide, hvor mange kWh dine elektriske apparater bruger, skal du starte med at finde ud af, hvor mange watt apparaterne bruger. Det kan du se på selve apparatet eller i den medfølgende vejledning.
For at omregne fra watt til kilowatt skal du dividere antal watt med 1.000 og gange det med de antal timer, apparatet er tændt. Det vil sige, at regnestykket ser sådan her ud:
Antal watt / 1.000 x antal timer = kWh
Har du en pære på 60, der er tændt i 1,5 time, ser beregningen altså sådan her ud:
60 / 1.000 x 1,5 = 0,09 kWh
Med en kWh-pris på 2,4 kr. koster det altså 21,6 øre at lade en pære på 60 watt være tændt i 1,5 time.
Sådan bruger du færre kWh
Størrelsen på din elregning er resultatet af kWh-prisen i din nuværende elaftale og dit energiforbrug. Jo flere kilowatt du bruger, desto større er den potentielle besparelse, du kan opnå ved at skifte til en billigere elaftale.
I jagten på billig el er der også flere ting, du selv kan gøre for at spare penge. Her er nogle eksempler:
- Tør dit tøj på et tørrestativ eller en tøjsnor i stedet for i tørretumbleren
- Skru ned for temperaturen, når du vasker tøj, og fyld maskinen helt op
- Sæt temperaturen i køleskabet og fryseren 1-2 grader op
- Sluk altid lyset, når du forlader et rum
- Udskift gamle pærer med nye energieffektive LED-pærer
Følger du disse råd og gør dem til simple vaner i din hverdag, sparer du både på elregningen og på din udledning af Co2.
Vidste du at …
… du kan måle præcist, hvor mange kWh dine elektriske apparater bruger med en energimåler. Det er et simpelt lille måleredskab, som du sætter mellem stikkontakten og dit elektriske apparat. Du kan købe en energimåler i dit lokale byggemarked.