El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvor meget strøm bruger en familie?

Alle familier er forskellige, men i gennemsnit bruger en klassisk kernefamilie med to voksne og to børn 4.500 kWh om året.

Der er imidlertid rigtig mange forhold, der kan påvirke, hvad en familie bruger i el. Det spiller eksempelvis en stor rolle, hvor mange tv-apparater, der er i husstanden, og hvor meget lys, der er tændt. Og den slags forbrug stiger med antallet af beboere i hjemmet.

På samme måde har boligens størrelse også en betydning for familiens strømforbrug. Jo større boligen er, desto mere strøm bliver der brugt på at lyse boligen op. Og hvis huset er elopvarmet, sætter det naturligvis også et solidt aftryk på elregningen – uanset hvor stor boligen i øvrigt er.

Der er altså mange ting, der har betydning for, hvor stort familiens strømforbrug er.

Årligt elforbrug i lejlighed

Antal personer

50 m2

80 m2

1 voksen

1.500 kWh

1.800 kWh

2 voksne

2.200 kWh

2.600 kWh

2 voksne / 2 børn

2.600 kWh

3.000 kWh


Årligt elforbrug i parcelhus

Antal personer

140 m2

200 m2

1 voksen

3.300 kWh

3.700 kWh

2 voksne

4.200 kWh

4.700 kWh

2 voksne / 2 små børn

4.900 kWh

5.300 kWh

2 voksne / 2 større børn

5.300 kWh

5.800 kWh

Kilde: Elpris.dk

Se hvordan du finder
de bedste elpriser

Følg vores guide til, hvordan du finder billige elaftaler – og undgår at blive snydt af skjulte gebyrer.

Find den bedste elpris
Hero medie

Den generelle fordeling af elforbruget i hjemmet

Måske undrer du dig over, hvilke apparater der egentlig bruger mest strøm i dit hjem? Svaret finder du i vores illustration nedenfor. Den viser nemlig den generelle fordeling af elforbruget i en husstand.

Underholdning sluger i gennemsnit lidt over ⅓ af strømmen – det er ting som computer, spillekonsoller, musik og tv. Faktisk står fjernsynet alene for 15 % af det samlede elforbrug. Derimod ligger madlavning, belysning og opvarmning af boligen på et lidt lavere niveau.

Hvad bruger mest strøm i husstanden?

 

Teenagerne tegner sig for en stor del af elforbruget

Det siges, at det er dyrt at have hjemmeboende teenagere – og når man kigger på strømforbruget i en gennemsnitlig familie, er det tydeligt, at der er noget om snakken. Det er typisk teenagerne, der holder husets forskellige skærme kørende (ofte flere ad gangen). De tager længere bade, og de tegner sig for en stor del af husstandens vasketøj. Alt sammen noget, der sætter gang i elmåleren.

I gennemsnit bruger en teenager 20-30 % mere strøm end en voksen. På et år løber det op i 1.000 kWh ekstra, som koster omkring 2.000 kr. Så det kan virkelig mærkes på elregningen.

Teenagere er – ud over at være dyre i drift – selvfølgelig også dejlige, så det går nok ikke at slukke helt for strømmen til deres værelser og tvinge dem til at tage kolde bade. Men der kan ligge pæne besparelser i at tale med dem om gode elvaner.

 

 

3 spareråd til familiens elforbrug

1. 

Vask mere effektivt og spar el

20 % af det gennemsnitlige strømforbrug i en familie står vaskemaskinen for. Ved at putte mere vasketøj i maskinen (dog uden at overfylde den) og vaske ved lavere temperaturer, kan du presse elregningen ned. Hvis du endda vasker på eco-programmet, som mange vaskemaskiner har, kan du skære yderligere ned på både el- og vandforbrug.

2. 

Skift til LED og brug mindre el

I dag er sparepærer og LED-teknologien så udviklet, at du kan benytte energieffektive pærer alle steder. Lysegenskaberne er stort set lige så gode som med almindelige pærer, men elforbruget udgør kun en brøkdel. Gå derfor efter en LED-pære, næste gang du skal skifte en pære, og spar på strømmen.

3. 

3. Tjek husstandens elforbrug regelmæssigt og spar 15 %

Erfaringer viser, at kunder, der tjekker familiens elforbrug regelmæssigt, sparer helt op til 15 % på elregningen. Den øgede bevidsthed omkring elforbruget giver simpelthen bedre elvaner. På Mit Norlys kan du se dit elforbrug dag for dag og helt op til et år ad gangen. Du kan sammenligne forbruget fra år til år og få et godt overblik over udviklingen af husstandens elforbrug.

Bonusråd: Skru ned for varmen og spar 5 % pr. grad

Hvis din bolig er elopvarmet, er tommelfingerreglen, at du kan spare 5 % pr. grad, du skruer ned. Hvis du eksempelvis kan skrue to grader ned for varmen, slår det kraftigt igennem på din elregning.

Se, hvor meget strøm du bruger

I dag er stort set alle danske husstande udstyret med en fjernaflæst elmåler. På den måde kan du gå ind på dit elselskabs selvbetjeningsside og tjekke dit elforbrug, ligesom du kan tjekke dit forbrug i specifikke perioder – over et år, en måned, en uge, en dag og i nogle tilfælde også fra time til time.


Det kan du naturligvis også på Mit Norlys. Hvis du alligevel gerne vil aflæse dit elforbrug via din elmåler, kan du læse mere om aflæsning af elmåler her

Hvor meget el bruger du på apparater, der står standby?

Hvis du har mulighed for at se dit elforbrug time for time, kan du også holde øje med, hvor meget el du bruger på apparater, der står standby. Det kræver bare lidt forberedelse og omtanke.

Start med at finde et tidspunkt, hvor hele husstanden enten sover eller ikke er hjemme. På den måde sørger du for, at fjernsyn, stereoanlæg, computere og lignende, som plejer at stå standby, netop står stand by. Det er vigtigt, at lamper, vaskemaskinen, opvaskemaskinen og så videre ikke er i brug i dette tidsrum. Notér nu, hvad strømforbruget i den time er.

Dernæst laver du samme eksperiment, men hvor du nu slukker alle de apparater, der stod standby. Notér forbruget igen.

Årsagen til, at du er nødt til at måle forbruget to gange for at få det rene standby-forbrug, er, at der er en række ting, som bliver nødt til at køre hele tiden. Det er eksempelvis køleskabet, fryseren og eventuelle pumper til eksempelvis varmeanlægget. Men hvis du laver den lille øvelse, kan det være, du finder en nem genvej til at skære ned for elforbruget.

Få flere gode råd til at spare på energien

Vi har samlet en række gode råd og vaner, der kan hjælpe dig til at spare på strøm, vand og varme. Så kan du leve en lidt grønnere hverdag uden store ændringer – men med en lavere elregning.

Få gode spareråd

Vidste du at …

… ifølge Energistyrelsen koster det næsten 22 kroner, hver gang du tørrer dit tøj i en C-mærket tørretumbler og kun 6 kroner i en A+++-mærket tørretumbler. Der kan altså være mange penge at spare ved at gå efter en maskine af det bedste energimærke. Vi har samlet flere gode råd til at spare strøm i alle boligens rum. Læs vores spareråd til alle rum her.

Overvejer du at blive ny kunde hos Norlys?

Vi hjælper dig med at vælge den elaftale, der passer bedst til dig og dit hjem. Udfyld formularen, så ringer vi til dig hurtigst muligt.

 

Du giver nu Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon