El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Produktion af el: Fra natur til forbruger

For mange mennesker er el noget, der løber i ledningerne, tænder elpæren og generelt er nødvendigt i mange af dagens gøremål. Men alligevel er strøm en uhåndgribelig størrelse, og derfor vil vi nu forklare, hvordan el produceres, og dens vej fra natur til forbrugerens stikkontakt.

El tilbagelægger nemlig en lang rejse, inden den bruges til at tænde fjernsynet i stuen. Norlys leverer el til hele Danmark, og vi har en række gode aftaler, så du kan vælge den bedste elaftale i forhold til dit forbrug.

Se vores elaftaler

Vedvarende energi

Vedvarende energi såsom vind- og vandkraft er kendetegnet ved, at energikilden ikke vil løbe tør i modsætning til fossile brændstoffer, som eksisterer i begrænsede mængder under jorden. Vedvarende energi er desuden skånsomt for miljøet, da der udledes mindre CO2 i elproduktionen.

El fra vindkraft og vandkraft
I Danmark har vi en stor produktion af el fra vindenergi, mens Norge og Sverige producerer store mængder el med vandkraft fra nedbør, som falder i fjeldene.

Vindmølleparker og vandkraftværker placeres strategisk i forhold til de geografiske omgivelser, da kraftværkerne udnytter den energi, der er i vandets og vindens bevægelse. Derfor skal vandkraftværker placeres på steder med kraftig vandstrømning, mens vindmølleparker skal placeres i områder med stor chance for blæst.

Energien fra vind og vand får vind- og vandturbiner til at dreje rundt, hvorved der dannes mekanisk energi. Den mekaniske energi ledes hen til en generator, hvor det omdannes til elektrisk energi, som er den strøm, du bruger derhjemme.

Selvom vedvarende energikilder principielt ikke løber tør, vil der dog være store udsving i produktionen. Vindmøller producerer ikke el i vindstille vejr, og vandkraftværkerne er mest effektive, når sneen smelter i bjergene og store mængder vand kan omdannes til el. Dog kan vand lagres i vandmagasiner, hvilket betyder, at man i højere grad kan regulere produktionen af el.

El fra kul, olie og andre fossile brændstoffer
Elproduktion fra kul, olie og andre fossile brændstoffer i undergrunden er mere stabil og kan dermed supplere el fra vedvarende energikilder. Til gengæld er el fra fossile brændstoffer mere skadelig for miljøet, da der udledes store mængder CO2. Samtidig vil der en dag ikke være flere fossile brændstoffer tilbage, da gendannelsen foregår langsommere end forbruget, og ’lageret’ derfor stille og roligt tømmes.

Damp bliver til strøm
På dampkraftværker forbrændes de fossile brændstoffer, hvorved vand omdannes til damp med et meget højt tryk. Energien fra dampens tryk ledes ind i dampturbiner, der begynder at rotere og producere strøm. Man kan altså sige, at dampens bevægelse omdannes til strøm.

Af hensyn til både miljø og fremtidig forsyning af el, bør vedvarende energi udvikles og effektiviseres, så vi ikke længere er så afhængige af de fossile brændstoffer.

Transport af el
Når kraftvarmeværkerne har produceret el, ledes det ud i det danske transmissionsnet, som både fører el, gas og fjernvarme ud i de danske hjem. El kan ikke lagres effektivt og skal derfor bruges umiddelbart efter produktion, hvilket stiller krav til viden om udbud og efterspørgsel.

Eksempelvis forbruger danskerne mindre strøm om aftenen og natten, og der skal således ikke produceres lige så meget el i disse tidsrum. Det betyder, at afbrændingen af fossile brændstoffer reduceres, så strømmen fra vedvarende energi bruges først.

Elforbrug i de danske hjem
Når strømmen når frem til dig, kan du forbruge strømmen i din bolig eller på din arbejdsplads, og hermed er energien fra naturen nået til endestationen.

Grøn strøm forbruges først
Strøm er mest miljøvenlig om aftenen og natten, fordi færre danskere bruger strøm på disse tidspunkter. Derfor er der mindre efterspørgsel på strøm, og da det prioriteres, at el fra vedvarende energikilder bruges først, vil størstedelen af strømmen komme fra vedvarende energi.

Derfor skåner du miljøet mere, hvis du vasker tøj, eller tænder opvaskemaskinen om aftenen og natten.

Sådan får du en god elaftale
Lad os tjekke, om du har den elaftale, der bedst betaler sig for dig. Vi giver dig gerne et gratis PRIS:TJEK. Altså et tjek, hvor vi kigger på din elaftale og dit elforbrug – og ser på hvilken elaftale, der passer til dig og din husstand.

Hør hvordan
Udfyld formularen, så ringer vi dig op og giver dig et PRIS:TJEK. Det er gratis og uforpligtende. Kan du ikke vente på, at vi ringer dig op? Så giv os et kald på 7518 7578 – vi sidder klar ved telefonen mandag til torsdag fra kl. 12-19 og fredag fra 10-15.

Overvejer du at blive ny kunde hos Norlys?

Vi hjælper dig med at vælge den elaftale, der passer bedst til dig og dit hjem. Udfyld formularen, så ringer vi til dig hurtigst muligt.

 

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon