Få overblik over dit elforbrug
I perioder er elprisen noget, der fylder meget. Både i den offentlige samtale og i de snakke, der finder sted hjemme omkring middagsbordet, og når vi er sammen med venner. For vores hverdag er elektrisk – både når vi sidder foran computeren, laver mad, oplader den elektriske bil eller cykel og flader ud foran fjernsynet. Og derfor går vi op i, hvor meget strøm vi bruger.
Når du skal danne dig et overblik over dit strømforbrug, kan du hurtigt finde ud af, hvor mange kilowatttimer (kWh) du har brugt i den seneste afregningsperiode. Men hvordan ved du, om det er meget eller for lidt? Det kigger vi nærmere på i dette indlæg, hvor vi også kommer med forslag til, hvordan du kan spare på strømmen.

Det typiske elforbrug varierer
Elforbruget i en husstand afhænger af mange ting. Hvor mange bor I sammen, hvor gammel og i hvor god stand er boligen, og hvordan er jeres elvaner? Ifølge Dansk Energi bruger en gennemsnitsdansker cirka 1.600 kWh om året. Men bor man flere under samme tag, falder elforbruget pr. person. Man siger nemlig, at en typisk dansk familie med to voksne og to børn tilsammen bruger ca. 4.450 kWh om året.
En vigtig detalje i regnestykket er, om huset bliver opvarmet med elvarme. Hvis det gør, er elforbruget markant højere end i med eksempelvis fjernvarme. Har du elvarme, bør du undersøge, om du kan søge om reduceret elafgift – det kan ende med at give dig en markant lavere elregning.

Bliv klogere på kWh
Få mere at vide om, hvorfor vi måler elforbrug i kWh, hvor meget en kWh ca. koster og meget mere.
Læs mere om kWhDin bolig er afgørende for din elregning
Når det kommer til elregningen, er det langt fra ligegyldigt, hvilken type bolig, du bor i. Boligens primære varmekilde har en stor betydning for størrelsen på din regning. Og så er der også stor forskel på, om vi taler om et hus, en lejlighed eller et sommerhus.
Lejligheder er oftest mindre end huse, og derfor skal der bruges mindre strøm til at lyse boligen op. Når det kommer til sommerhuse, vil strømforbruget typisk være højere end i både lejligheder og helårshuse. Sommerhuse er sjældent isoleret lige så godt som helårsboliger, og de fleste har elradiatorer eller varmepumper som primær varmekilde.
Boligtype |
Gns. elforbrug pr. år |
Lejlighed under 80 m2 |
2.000 kWh |
Lejlighed over 80 m2 |
3.000 kWh |
Hus under 130 m2 |
4.000 kWh |
Hus over 130 m2 |
6.000 kWh |
Sommerhus |
2.000 kWh |
Kilde: Elpris.dk
Dine elvaner er vigtige for regningens størrelse
Ingen af os kan undvære varme, lys, køleskab eller komfur. Og de fleste af os sætter også stor tv’et. Men vores elvaner kan aflæses på elregningen, og der er mange steder, du kan påvirke størrelsen af din elregning i den rigtige retning.
Lad os først kigge på de gode ting ved at bo flere under samme tag set med de energisparende briller. For der er nemlig stordriftsfordele, som blandt andet betyder, at den strøm, som fryseren, køleskabet og komfuret alligevel bruger, kommer hele banden til gode.
Når det er sagt, er der selvfølgelig også en masse udgifter, der stiger med antallet af personer i husstanden. Jo flere mennesker, der bor i huset, desto flere rum skal lyses op. Dertil kommer alle de ting, der kan få ikke mindst teenage-forældre til at blive svimle: Computere, der kører nonstop, tv-apparater, vaskemaskinen, tørretumbleren og opvaskemaskinen.
Hvis du vil spare på strømmen, er der masser af muligheder – få tips og tricks til et lavere elforbrug her.

Sådan bruger danskerne strøm
Selvom de fleste af os tænker over, hvor meget strøm vi bruger, er det nok ikke alle, der er helt klar over, hvilke dele af husholdningen der tegner sig for det største forbrug. Så når vi går og sparer på strømmen – sparer vi så egentlig de rigtige steder?
Nogle vil nok finde det lidt tankevækkende, at det ikke er de absolut nødvendige ting, der sluger størstedelen af vores gennemsnitlige elbudget. Faktisk tegner tv’et og det, vi kan kalde underholdning (computere, spilkonsoller og musikanlæg), sig tilsammen for 35 % af elforbruget i et gennemsnitligt hjem.
Med andre ord kan man altså sænke sit strømforbrug ved at skære ned for brugen af de apparater, som ikke er absolut nødvendige – det kræver blot lidt ændrede vaner.
De 5 største strømslugere
Hvis vi kigger på de konkrete apparater i dit hjem, er der fem, der stikker ud fra resten – igen baseret på gennemsnitstal for danske husstande.
- Tørretumbleren bruger ca. 421 kWh om året
Hvis du vil have en lavere elregning, er det oplagt at overveje at bruge tørresnoren i stedet for tumbleren. - Tv’et bruger ca. 416 kWh om året
Det er hyggeligt at se tv, når du skal slappe af, men det er dyrt at have kørende i baggrunden. Og husk at slukke helt, når du er færdig. Den lille standby-lampe bruger mere strøm, end du måske tror. - Opvaskemaskinen bruger ca. 352 kWh om året
Puha – den er rar at have, når der skal ryddes op efter aftensmaden, og det er også dejligt at kunne sætte kaffekopper og børnenes tallerkener ind i løbet af dagen. Men tænk over, hvor mange gange om dagen, den skal køre – og kan kaffekoppen egentlig ikke klares hurtigt med en børste og sæbe? - Fryseren bruger ca. 288 kWh om året
Familiens – og i øvrigt også klimaets – bedste ven når det kommer til storkøb, rester og undgåelse af madspild. Husk at vælge et højt energimærke; så får du den mest strømbesparende løsning. - Køleskabet bruger ca. 236 kWh om året
Her er der jo ikke så meget at gøre – alle hjem har et køleskab. Men vælg et højt energimærke, så den daglige nedkøling af dine fødevarer ikke dræner budgettet mere end højst nødvendigt.
Hvis du gerne vil dykke ned i, hvordan man regner elforbruget ud, kan du prøve at beregne det typiske elforbrug, som man har, når man bor i hus eller lejlighed. Energistyrelsen har lavet en beregner, som kan benyttes kvit og frit.
Mit Norlys giver dig overblik
Som kunde i Norlys kan du nemt og hurtigt danne dig overblik over dit elforbrug. På Mit Norlys kan du følge dit elforbrug fordelt på time, dag, måned og år, og du kan sammenligne dit forbrug fra et år til et andet – og meget mere.
Vidste du at …
… ændrede vaner i hverdagen kan spare dig for mange tusinde kroner om året på elregningen? Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du sparer strøm i alle rum her.