Bliv klimavenlig med små ændringer
Danmark er et af de folkeslag i verden, der udleder mest CO2 pr. indbygger. Det kan vi altså ikke leve med. Kan du?
Hvad er CO2, og hvorfor giver det problemer?
Du ved det måske allerede, men for en god ordens skyld opsummerer vi lige, hvad CO2 er, og hvorfor CO2 giver os klimaproblemer:
-
CO2, eller kuldioxid, er en luftart, som findes naturligt i atmosfæren.
-
Uden CO2 ville mennesker og dyr ikke kunne leve på jorden, da CO2 er med til at holde Jorden varm.
-
Mennesker indånder ilt og udånder CO2. Planter indånder CO2 og udånder ilt. Dermed opretholdes en balance i CO2-regnskabet.
-
CO2 fremkommer også ved enhver form for afbrænding. Det kan både være fossile brændsler (kul, olie mv.), der indeholder store mængder CO2, men også biobrændsel (træ, halm mv.). Biobrændsel udleder generelt mindre CO2 end fossile brændsler, men hvis for eksempel træ fældes og sejles rundt om kloden, før det brændes af, bliver den samlede CO2-udledning større.
-
Når vi mennesker udleder for meget CO2, kommer der ubalance i regnskabet - der bliver for meget CO2, og Jorden bliver derfor mere varm.
Fordi vi anvender så mange fossile brændsler i verden i dag, er CO2-udledningen alt for stor, og der er ikke balance i CO2-regnskabet. Det betyder, at Jorden langsomt men sikkert er ved at blive et varmere sted. Isen på polerne smelter, og vandstanden i havene stiger.
Din personlige CO2-udledning
Udfordringen er, at vi som mennesker ikke kan foretage os ret mange ting, uden at vi samtidigt forurener verden. Vores tøj, mad, fritidsaktiviteter og transport – det hele ”koster” CO2 i sidste ende. En gennemsnitsdanskers forbrug og adfærd løber op i en miljøbelastning på 9,6/6 tons CO2 om året. Hvis alle mennesker i verden lever som den gennemsnitlige dansker, skulle der tre jordkloder til at forsyne os.
Vi kan ikke undgå at udlede CO2. Men med små ændringer i vores daglige rutiner kan vi skrue ned for udledningen og gøre vores til at bevare Jorden.
Kilde: Energistyrelsen, Drivkraft Danmark, Spar på energien – Grøn energi, Bolius.dk og Okolariet.dk

Skru ned for bøfferne og CO2’en
Danskernes samlede madforbrug løber hvert år op i en klimabelastning på over 15 mio. tons CO2.
Det er sådan set ret meget i det samlede CO2-regnskab. Men hvad er det, vi spiser, der udleder CO2? Det gør det hele egentlig, men der er stor forskel på, hvor meget CO2 det ”koster” at producere forskellige fødevarer. I tabellen kan du se, hvor meget CO2, der bliver udledt for at producere 1 kg. af en række almindelige fødevarer. Tallene stammer fra Fødevareministeriets klimakogebog.
Du kan også se, hvor mange kilometer du kan køre i bil for samme CO2-udledning. Altså hvor langt du når på et kilo oksekød.
Den klimavenlige madpyramide
6 råd til din klimavenlige indkøbskurv
- køb årstidens danske fødevarer
- køb lokalt producerede fødevarer
- køb mere frugt og grønt og mindre kød og mejeriprodukter
- køb kød fra gris og fugl i stedet for lam og ko
- køb sild og makrel frem for torsk og rejer
- køb kartofler og pasta frem for ris
Kilde: videnskab.dk
Klimavenlige apps
App Too Good To Go
En helt igennem genial dansk app. Du kan spise lækkert mad og bekæmpe madspild! Du slår din gps til på din telefon, og så kan du se, hvor der er overskudsmad i dit område. Cafeer, restauranter og bagerier er klar til at sælge deres overskydende mad, til aldeles overkommelige penge.
Fåes gratis til Iphone og Android
App Mad skal spises
Mad skal spises Supermarkederne har ofte ekstra nedsatte varer, når de er ved at nærme sig sidste salgsdato. Denne app samler de billige varer i dagligvarebutikkerne i dit område. Så kan du planlægge dit indkøb efter de billige priser og spise i stedet for at spilde!
Strøm er ikke bare strøm
Det er nok utænkeligt at leve uden strøm i dag og undvære fryser, komfur, belysning, telefon og computer mv. Men det er ikke uden betydning, hvordan din strøm bliver produceret. Ved at vælge strøm fra vedvarende energikilder kan du reducere din personlige CO2-udledning.
Gå efter vindenergi
Vindenergi
Jo flere der efterspørger vindenergi, jo mere attraktivt vil det være at vedligeholde de vindmøller, der allerede står og samtidigt opstille nye. Målet er, at vi i Danmark i 2050 skal være helt uafhængige af fossile brændsler. Vindmøller kommer til at spille en afgørende rolle i jagten på at nå det mål.
Hør mere om klimavenlige elaftaler
Kilde: Energistyrelsen, VidenOmVind
Vindenergi som grønt alternativ
En af de mest udbredte former for vedvarende energi i Danmark er vindenergi. Det er den mest konkurrencedygtige form for vedvarende energi, og samtidig er vindmøller også den billigste måde at udvide elproduktionen på. I dag stammer ca. 42% af den samlede danske elproduktion fra vindmøller.
Du kan følge med i, hvor meget strøm de danske vindmøller (og andre kilder) producerer i dette øjeblik på energinet.dk.
Transport er den tungeste post i CO2-regnskabet
Transport af mennesker og varer fra A til B er skyld i langt størstedelen af vores CO2-udledning, anset om det er med bil, fly, tog eller færge. Vi er blandt andet begyndt at flyve mere, hvilket betyder, at flyene alene i dag står for 2 % af verdens samlede CO2-udledning.
Personbilerne er de store syndere
Men der er også kommet flere biler på vejene. Og vi kører meget – hver dag. Så selv om en flyvetur CO2-mæssigt er forholdsmæssig dyr, er det faktisk personbilerne, der er de helt store syndere. I gennemsnit stammer mere end halvdelen af husholdningernes samlede CO2-udledning fra persontransport – altså personbiler. Så skal du ud at køre, bør du køre miljøvenligt.
10 gode råd til miljøvenlig kørsel
Kører du miljøvenligt, kan du spare brændstof, CO2 og dermed også penge. Vi giver dig her ti gode råd til, hvordan du kan få lidt bedre samvittighed, når du kører i din bil.
-
Køb en brændstoføkonomisk bil
-
Kør i højest mulige gear. Lavere omdrejninger forbedrer din brændstoføkonomi
-
Undgå hårde opbremsninger. Let foden fra speederen i god tid før et rødt lys. Undlad at koble ud, men lad i stedet motoren bremse i gear
-
Hold hastigheden. Ved overhalinger flytter du dig ofte kun et par pladser frem i rækken
-
Tjek bilens dæktryk. Kørsel med blot 0,5 bar for lavt tryk betyder 2-3% mere benzinforbrug og større dækslid
-
Undgå tomgang. Stands motoren, mens du venter. Selv en ventetid på 30 sekunder giver mulighed for at spare brændstof
-
Spar energi, mens du kører. Sluk din elaircondition og sædevarme, når du ikke har brug for dem. De bruger alle unødig energi
-
Hold afstand. En fornuftig afstand til forankørende gør det muligt at følge trafikken glidende
-
Undgå ”sportslig kørsel” med hårde nedbremsninger og kraftig acceleration
-
En kold motor bruger mere brændstof end en varm. En motorvarmer gavner både miljø, komfort og bilens levetid.
Kilde: okolariet.dk
Har du overvejet en elbil?
Vil du gerne køre endnu mere miljøvenligt, kan du vælge at skifte over til en elbil. Med en stadigt stigende grad af elektricitet fra vedvarende kilder er elmotoren et grønnere alternativ end både benzin- og dieselmotoren. Endnu en fordel ved elbilerne er, at de ikke forurener med udstødning, hvilket især byerne kan nyde godt af.
Sejlivede myter påstår dog, at det ikke kan betale sig at skifte til elbil på grund af en højere CO2-udledning i produktionen og batteriernes miljøbelastning, når de bliver kasseret. Sagen er dog den, at batterierne bliver genanvendt, og den højere CO2-udledning i produktionen bliver mere end opvejet af bilens efterfølgende lave miljøaftryk. Samlet set er der altså ingen tvivl om, at elbilen er et grønnere alternativ.