El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvornår er el billigst? Sådan finder du den bedste elpris

Prisen på el varierer kraftigt i løbet af et døgn, og prisniveauet er generelt steget markant gennem de seneste år.

Måske tænker du, at det er noget, du ikke kan gøre så meget ved – du kan jo trods alt kun bruge den strøm, der kommer ud af dine stikkontakter derhjemme. Men du kan faktisk gøre meget, og det har du kunnet siden 2003, hvor der blev indført frit elvalg i Danmark.

Få overblik over dit elforbrug

Hvis du gerne vil have en billigere elregning – og det vil de fleste nok gerne – begynder det med dig selv og dit elforbrug. De fleste elselskaber tilbyder en selvbetjeningsløsning, hvor du kan se både regninger og få et overblik over, hvor mange kilowatttimer, du bruger, og hvornår du bruger dem.

Hvis du er kunde hos Norlys, finder du dit overblik på Mit Norlys.

 

Hvornår på døgnet er strømmen billigst?

Et af de steder, hvor du for alvor kan påvirke størrelsen af din elregning, er ved at skubbe dit strømforbrug til de tidspunkter af døgnet, hvor kWh-prisen er lavest (der er flere andre ting, der spiller ind på prisen end selve prisen på en “ren” kWh-time – det vender vi tilbage til). Belastningen af elnettet er størst om morgenen og om aftenen, hvor vi går i bad, tørrer hår, laver mad og vasker tøj, og typisk er den mindst midt på dagen og om natten.

Det betyder, at der kan være mange penge at spare, hvis du kan time opvaskemaskinen og vaskemaskinen til at køre på de tidspunkter, hvor kWh-prisen er lav, ligesom det er sund fornuft at lade din elbil eller plugin-hybrid på tidspunkter, hvor belastningen af nettet er så lille som muligt.

I perioder vil det nemlig typisk være sådan, at strøm er billigere om natten. Produktionen af el er i bund og grund den samme om natten som om dagen – bortset fra solceller, som selvfølgelig kun producerer el, når solen skinner – men elforbruget er langt mindre om natten. Simpelthen fordi vi sover og derfor ikke har ret mange elektriske apparater tændt.

Skal du vælge fast eller variabel elpris?

I Danmark ændrer elprisen sig time for time, og det giver dig nogle muligheder. Hos de fleste elselskaber kan du nemlig vælge mellem to typer elaftaler: Dem, hvor du har en elpris, der er låst fast i en bestemt periode, og dem, hvor du betaler en variabel kWh-pris, der følger markedsprisen på el.

Bare for at slå det helt fast: Det er den samme strøm, du får leveret, uanset hvilken aftale, du laver. Hvis du eksempelvis lægger vægt på, at din strøm er grøn, spiller det ingen rolle, om du har en fast eller variabel aftale. Det eneste, der ændrer sig, er prisen – og dine muligheder for at drage fordel af disse ændringer.

Hos Norlys hedder de to aftaletyper PuljeEl og FlexEl. Med PuljeEl får du tryghed i budgettet, for her er elprisen fastlåst et kvartal ad gangen. Og med FlexEl varierer prisen time for time, hvilket giver dig mulighed for at udnytte prisdyk.

Hvad skal du så vælge? Det kan kun du svare på, for det handler dels om din mulighed for at flytte rundt på dit strømforbrug, og dels (og nok mere væsentligt) om dit temperament – om du er mest til ro i maven eller til muligheden for at udnytte dyk i strømprisen.

Hvad skal du vælge?

Det kan være svært at gennemskue, hvilken elaftale, man skal vælge. Vi har derfor lavet en test, som kan hjælpe dig til at tage valget. Tag testen og bliv klogere - det tager kun et øjeblik.

Tag testen

Hvad bestemmer prisen på el?

Prisen på el er et resultat af mange faktorer, der spænder fra vejrforhold over prisen på olie, kul og gas til EU-aftaler, krige og konflikter og alt muligt andet.

Men det er rent faktisk kun 12 % af din elregning, der handler om den rene elpris. De resterende 88 % dækker abonnementer til leverandøren og netselselskabet, offentlige forpligtelser, transport af el, moms og afgifter.

Det betyder ikke, at de 12 % er ligegyldige. Faktisk betyder forskellen mellem de billigste og dyreste danske elaftaler, at der kan ligge en årlig besparelse på mellem 1.000 og 1.200 kroner for en gennemsnitsfamilie. Og for familier med elvarme er der endnu flere penge at spare.

Forstå din elregning

Kig på kWh-prisen og alt det andet

Når du skal vurdere, om en elaftale er attraktiv eller ej, er det vigtigt, at du husker at kigge på kWh-prisen – og endnu mere vigtigt, at du også kigger på alle de andre parametre, som har en betydning for, hvilket beløb du ender med at skulle betale for dit strømforbrug.

Ikke mindst abonnementer kan have en stor betydning for den samlede pris, og et højt månedligt abonnement kan fuldstændig udligne det, du sparer på en lav kWh-pris.

Husk derfor at medtage alle omkostninger, når du sammenligner elpriser – ellers kan du risikere at lave en aftale, som på overfladen ser attraktiv ud, men som reelt koster dig alt for dyrt.

Husk på, at dit elselskab kan være andet og mere end bare din leverandør af el. Som kunde i Norlys har du masser af fordele.

Husk på, at dit elselskab kan være andet og mere end bare din leverandør af el. Som kunde i Norlys har du masser af fordele.

Få billigere el, hvis du har elvarme, jordvarme eller varmepumpe

Høje elpriser rammer skævt i den forstand, at husstande, der har elvarme, jordvarme eller varmepumpe får en højere elregning end andre, da forbruget af el simpelthen er højere. Og hvis man i forvejen har et luksusforbrug, kan det mærkes endnu mere på regningen. Dette kan dog reduceres markant ved små snuptag i hverdagen på samme måde, som når teenagerens gamingcomputer eller stand by-knapperne rundt omkring bliver slukket.

Så hvis din primære varmekilde i dit hus eller dit sommerhus er elvarme, jordvarme eller en varmepumpe – og hvis elforbruget overstiger 4.000 kWh om året – kan du få reduceret elafgift.

Og det er ikke småbeløb, du kan spare – hvis du eksempelvis bruger 15.000 kWh til opvarmning af boligen, kan du høste en årlig besparelse på over 9.000 kroner inklusive moms. Det er da værd at tage med?

Dog bør du begynde med at nærlæse din elregning for at finde ud af, om du allerede betaler den reducerede elafgift uden at vide det. Hvis der er en linje på regningen, hvor der står reduceret elafgift, får du allerede de billige kilowatttimer.

Vidste du at …

… som elkunde hos Norlys får du adgang til masser af fordele. Du kan blandt andet spare op til 50 % hos over 1.200 partnere som Danland, Smarteyes, Carglass og mange andre.

Se dine fordele som elkunde
Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon